Skapa inlaga för pocket i InDesign

Skapa dokumentet

OBS! Andra instruktioner gäller för mjukband och hårdband.

Mått för pocketinlagor (OBS! Enbart svartvitt tryck!)

För pocketinlagor gäller enbart två mått: 110x178 mm (X-Small/pocket) eller 135x210 mm (Medium/storpocket).

Instruktioner

1

Öppna ett nytt dokument i InDesign:

Byt ut bredd och höjd mot dina mått.
Ställ in marginaler til de marginaler du vill ha i din bok.
Ställ in utfallet till 5 mm runtom.

OBS! Ska du ha utfallande bilder?
Om du har bilder som ska gå ut över kanten på boken, skapa dokumentet som enkelsidor genom att låta “Visa uppslag” vara urkryssad.
2

Ditt dokument kommer nu se ut som nedan.

Lila ram markerar satsytan/marginalerna. Svart ram är sidans kant. Röd ram markerar utfallet. Färg, objekt eller bilder som ska gå hela vägen ut i kanten på boken måste täcka utrymmet mellan svart och röd ram.

3
Dags att börja designa din inlaga!

Vad ska min inlaga innehålla?

Smutstitelsida eller titelsida

På bokens första sida kan du välja att ha en smutstitel (enbart titeln satt i liten grad), eller din riktiga titelsida med författarnamn, boktitel, ev. undertitel och ev. förlag. Sida ett kommer alltid vara en högersida.

Frontespis

Sida 2 efter smutstitel- eller titelsida kan du välja att lämna blank eller använda för att lista tidigare utgivning.

Dedikation, citat, tacksida

Dessa är frivilliga och bör starta på en ny högersida.

Innehåll

Innehållsförteckningen startar vanligtvis på en ny högersida. Dubbelkolla att din paginering stämmer överens med din innehållsförteckning innan du exporterar din inlaga!

Förord, inledning, kapitelstart, efterord

Här slutar bokens startsidor och ditt förord, inledning eller kapitelstart tar vid. Du utformar upplägget efter eget huvud med kapitel och/eller delar.

Författarporträtt

Vill du kan du längst bak i boken inkludera ett författarporträtt (oftast skrivet i tredje person).

Copyrightsida

Alla böcker ska ha en copyrightsida där bokens upphovsrättsinnehavare, utgivningsår och ISBN finns angivna. Denna kan placeras sist i boken eller på sidan som följer på titelsidan (en vänstersida). På copyrightsidan bör även ev. omslagsformgivare, illustratörer och översättare finnas angivna. Exempelvis kan informationen se ut som följer:

© Förnamn Efternamn, 2016
Omslagsform: Förnamn Efternamn
ISBN 978-91-0000-000-0

OBS! I Type & Tells böcker behöver ingen tryckort skrivas ut då detta läggs till automatiskt av tryckeriet.

Designrekommendationer

• Ha tillräckligt breda marginaler. Är marginalerna för små riskerar texten att bli tungläst och eventuellt även försvinna in i bokens bunt (inåt ryggen).

För våra standardstorlekar rekommenderar vi dessa marginaler (övre/undre/vänster/höger):
    • X-Small/pocket: 14/20/16/16 mm
    • Medium/storpocket: 18/28/20/20 mm
  • Kontrollera att alla gråskalebilder du monterar ligger i färgläge Gråskala och för bästa resultat upplösning 300 dpi. Konvertera bilder till ICC-profil Dot Grain 10% (färgprofil för gråskalebilder).
  • Om du har sidnumrering ska högersidor ha ojämnt nummer och vänstersidor jämnt nummer.

Exportera PDF

1
Exportera genom att välja förinställning PDF/X-4:2008 från Arkiv > Adobe PDF-förinställningar (Adobe PDF Presets).

2
Under Märken och utfall, klicka i Använd dokumentutfallsinställningar. Inga skrivarmärken behövs.

3
Under Utdata, välj Konvertera till mål för Färgkonvertering, och Dot Grain 10% som Mål.

Grattis, din inlaga är klart att laddas upp!