Vad betyder F-pris och utpris?

F-pris står från början för förlagspris eller försäljningspris, men i praktiken betyder det priset återförsäljarna köper in boken för exklusive moms. Bokinfo, som bokhandlare och bibliotek köper in böcker från, använder sig av F-pris. Även e-boksåterförsäljarna Adlibris Mondo, Bokus Dito och Bokon använder sig av F-pris.

När du sätter ett F-pris bestämmer du alltså vad återförsäljarna ska kunna köpa in boken för.

Från det F-priset du sätter på Type & Tell drar vi av 20%, för att täcka distributions- och administrationsavgifter, resten behåller du som författare.  Du kan läsa mer om hur ersättningen fungerar genom att klicka här.

Men vad betalar kunden? Varför kan jag inte få bestämma det priset?

För att distribuera din bok måste återförsäljarna såklart kunna tjäna pengar på det, varför de lägger på en marginal utöver F-priset.

Alla återförsäljare använder olika marginaler, och det kan också skilja bok från bok, så vi kan tyvärr inte svara på vad din bok i slutändan kommer kosta (alltså kundens pris).

Apple iBooks är den enda återförsäljaren som använder sig av "utpris". Utpriset är det priset kunden ser, och du får välja ett pris ur en intervallskala. Från utpriset behåller sedan Apple 30% och Type & Tell 20% av återstående summa, resten behåller du.

Hur får jag störst marginal på min försäljning?

Du kan sälja din bok på två sätt: antingen genom att distribuera den, som vi beskrivit ovan, eller genom att  beställa en egen upplaga och sälja på egen hand.

Jämför du marginalen du får om du trycker upp ett antal böcker och själv sköter lagerhållning, försäljning och distribution (antingen för hand eller via post) blir marginalen för print-on-demand mindre.

Detta beror på att du själv slipper sköta just hela biten med lagerhållning (böckerna trycks istället vid beställning), försäljning (sker på nätet eller genom en bokhandel) och distribution (sköts i vårt fall av vår distributionspartner Publit). Detta är såklart inte gratis, utan täcks upp av den distributions- och administrationsavgift vi lägger på om du väljer att distribuera din bok via oss.

Självklart kan du kombinera dessa två sätt att sälja böcker:både köpa till distribution (då du direkt börjar tjäna pengar men får lite mindre för varje bok) och trycka upp en egen upplaga (en större ursprunglig investering, men de böcker du säljer på egen hand får du bättre marginal på).