Hur fungerar distribution?

Distribution betyder att din bok blir tillgänglig för köp via internetbokhandlar, samt att fysiska bokhandlar och andra återförsäljare kan köpa in boken om de vill. Din tryckta bok distribueras via Bokinfo, Sveriges största databas för böcker, medan din e-bok distribueras direkt via de fyra kanaler vi erbjuder: Adlibris, Bokon, Dito och iBooks.

Distributionen är kanske den svåraste delen att förstå sig på när du ska ge ut en bok. Nedan berättar vi mer hur det fungerar.

Min bok är klar

Du har skrivit klart texten. Layout och omslag är klara. Du har fyllt i din bokinformation (även kallat metadata, på Type & Tell gör du detta under  Förbered publicering) och är redo att skicka boken till granskning.

När din bok blir publicerad får du tillgång till dina filer, en tryckfärdig PDF och/eller en e-bok i standardformatet EPUB2. Än är det ingen annan som kan få fatt på din bok, om du inte väljer att skicka dina filer till någon. Så länge du inte distribuerar boken eller trycker upp en upplaga och säljer på egen hand kommer boken inte finnas tillgänglig för allmänheten.

Jag vill ha egna böcker

Efter publiceringen kan du beställa egna tryckta exemplar. Du kan beställa valfritt antal böcker, beroende på vad du vill göra med dem. Böckerna trycks och levereras hem till dig eller valfri leveransadress, och sedan kan du t.ex. ge bort dem i julklapp, sälja under event eller sälja in hos den lokala bokhandeln.

Jag vill sälja min bok på nätet!

För att sälja din tryckta bok (som print-on-demand) i svenska nätbokhandlar måste bokens metadata, informationen om boken, distribueras till  Bokinfo. Publicerar du din bok via Type & Tell kan du antingen välja våra paket Plus eller Pro där distribution ingår, eller köpa till distribution separat om du valt vårt paket Basic eller Publicering som fristående tjänst. Du fyller då själv i ditt önskade F-pris (inköpspriset för återförsäljarna). Återförsäljarna lägger sedan på sin vinstmarginal och bestämmer bokens utpris till kund. Läs mer om F-pris och utpris här.

När bokens metadata distribueras blir den sökbar hos över 400 återförsäljare, från nätbokhandlar som Adlibris och Bokus till allt-i-allo-försäljare som CDON. När någon beställer boken trycks boken upp i det antal exemplar köparen angivit, och skickas sedan direkt hem till dem utan att du behöver sköta varken lagerhållning eller leverans.

Ungefär på samma sätt fungerar det för e-böcker. Du sätter ett F-pris för Adlibris, Bokon och Dito samt ett utpris till kund för Apple iBooks, och sedan skickas bokens metadata till återförsäljarna, som gör boken sökbar. Därefter kan läsaren köpa boken och direkt ladda ner den till sin enhet.

Jag vill sälja min bok i en fysisk bokhandel

Genom att distribuera din tryckta bok som print-on-demand blir den inte bara tillgänglig för nätbokhandlarna, utan också för de fysiska bokhandlarna som är anslutna till Bokinfo. Om en läsare går in och frågar efter boken i en bokhandel kan handlaren därmed genast beställa ett exemplar, antingen till affären eller direkt hem till läsaren. Precis som vid köpet i en nätbokhandel trycks boken upp och skickas sedan utan att du behöver sköta lagerhållning eller leverans.

Men jag vill att boken ska stå i affären

Här blir det knepigare. Det är stor konkurrens om hyllutrymmet hos bokhandlarna, och bokens livslängd på hyllan blir bara kortare och kortare. Det brukar räknas på att en bok är aktuell i tre månader, sen försvinner den från hyllan, men i praktiken kan det vara ännu kortare tid.

Vill du verkligen att din bok ska finnas hos en bokhandel är ditt säkraste kort att gå dit och sälja in den personligen. Har din bok lokal anknytning går det antagligen lättare, annars får du försöka övertyga dem om varför din bok är värd att stå framme.

Jag vill sälja min bok internationellt

Via Apple iBooks kan du göra din e-bok tillgänglig världen över. Hos iBooks sätter du ett utpris, det vill säga det läsaren kommer se när de söker efter boken i den digitala butiken. Din intäkt blir sedan utpriset minus iBooks avgift och vår distributionsavgift.

Type & Tell erbjuder inte distribution av den tryckta boken internationellt. Du kan dock beställa egna exemplar och själv hantera lagerhållning och leverans. Eftersom du efter publicering äger de fulla rättigheterna till dina filer kan du också använda dessa för att göra din bok tillgänglig internationellt som print-on-demand eller e-bok på egen hand.