Skapa e-boksomslag i Photoshop

I DEN HÄR ARTIKELN

Skapa ett nytt e-boksomslag

Omslaget i Epub-filen måste vara minst 600 pixlar brett och omslagets totala storlek, bredd × höjd, får inte överstiga 4 000 000 pixlar.

1
I Photoshop, öppna ett dokument med följande inställningar:

1. Bredd: 1400 px
  2. Höjd: 2170 px
  3. Upplösning: 300 pixlar/tum
  4. Färgläge: RGB
  5. Färgprofil: sRGB

2
Klicka sedan OK, så öppnas ett blankt dokument där du kan börja skapa ditt omslag.

Skapa e-boksomslag från befintligt tryckomslag

Har du redan ett omslag för tryck som PDF kan du beskära det för att skapa ett e-boksomslag av enbart framsidan.

1
Öppna omslags-PDF:en i Photoshop. En ruta med importalternativ kommer dyka upp. Ställ in enligt nedan:
  1. Beskär till: Trimmruta
  2. Upplösning: 300 pixlar/tum
  3. Läge: RGB-färg

2
Klicka sedan OK för att öppna dokumentet.

3
Med beskärningsverktyget, välj B x H x upplösning i toppmenyn och ställ in enligt nedan:

1. Bredd: 1400 px
  2. Höjd: 2170 px
  3. Upplösning: 300 pixlar/tum
  4. Lämna “Ta bort beskurna pixlar” urkryssad.

4
Dra beskärningsrutan så den täcker framsidan. Beroende på tryckomslagets originalformat kan du behöva anpassa rutan något genom att dra i hörnen.
När du är nöjd med beskärningen, tryck Enter för att beskära. Är du inte nöjd med beskärningen, klicka på omslaget med beskärningsverktyget för att ändra.

Checklista

• Fungerar framsidan i tumnagelsstorlek?
    I nätbokhandeln visas framsidan i väldigt liten storlek, ibland inte större än en tumnagel. Prova att zooma ut – går det fortfarande att särskilja någon av omslagets huvudkomponenter i den storleken?
  • Fungerar framsidan i gråskala?
    Vissa e-boksläsare har bara gråskaleskärm. Om omslaget konverteras till gråskala, ser det fortfarande bra ut? Är kontrasten tillräcklig mellan t.ex. bakgrund och text?
  • Fungerar framsidan mot vit bakgrund?
    Många nätbokhandlar har vit bakgrund på sina sidor där omslaget presenteras. Har du ett helt vitt omslag riskerar det att smälta in i bakgrunden.
  • Är boktitel och namn på författare och ev. förlag med och rättstavade?

Spara omslaget

Ditt e-boksomslag ska sparas som en JPEG.

1
Från Arkiv, välj Spara som...
2
Namnge ditt omslag och välj plats att spara på.
3
Välj format JPEG och att bädda in färgprofilen sRG.

4
Klicka Spara. Då kommer rutan för JPEG-alternativ upp.
5
Sätt kvaliteten till 12 (maximum) och klicka OK för att spara.